חברות יקרות,
במחשבה הסינית יש קשר הדוק בין הרעיון של "כוונה" ובין "כיוון" ו"התכווננות".
אולי זה לא מפליא כי גם בעברית אנחנו רואים את השורש המשותף ואת הדמיון בין המילים.
בתחילת השנה הדבר רלוונטי לנו, כדי להגדיר לעצמנו מה המטרה שלנו לשנה הקרובה ואיך אנחנו עוזרים להגשמתה.
במילה הסינית "כוונה" רואים בחלק העליון צליל שמבוטא ע"י הפה (המלבן המרכזי) ומתחתיו ציור של הלב (כשבתרבות הסינית המושג "לב" כולל חוץ מהאיבר הפיזי גם את כל המודעות) – כלומר, קול שמבטא מה שבלב שלי. המשמעות היא: מה יש בלבי עכשיו, מה מעסיק אותי.
הרבה זיכרונות, רעיונות ותחושות מגיעים אלינו ללב, אבל בזמן מסוים הלב שלנו "נאחז" באחד מהם ויכול לעשות אתו משהו – ואז נדבר על "כוונה".
הגישה הסינית אומרת שאם אנחנו פועלים מתוך הלב שלנו, מתוך החיים הפנימיים שלנו (ולא מתוך תכתיבים חיצוניים) זו תהיה התכווננות נכונה – כי היא באה ממקור החיים שלנו.
חלק מההתכווננות הוא באמצעות הכיוון – אני לא צריכה לדעת מה עומד לקרות, אלא רק חשוב לי להיות בכיוון הנכון. הכיוון הנכון בא מהאותנטיות שלי, מתוך לבי. ואם אתכוונן לכך אגשים את ייעודי.
יש מילה סינית De שבעברית מתרגמים אותה "סגולה" (באנגלית היא מתורגמת Virtue), ופרושה: זקיפות הלב שלי, האותנטיות של חיי.
לא סתם אני משתמשת במילה "זקיפות" – הפילוסופיה הסינית שמה את האדם בין השמים והארץ, כשהוא מחבר ביניהם באמצעות הזקיפות שלו.
רגליו נטועות באדמה, ובראש רואים רק את החצי ששייך לעולם הנגלה, ואילו חציו השני שייך לעולם הנסתר ופתוח ליקום. הידיים שואפות לשמים – הן נציגות של הלב. במרכז הגוף שימו לב לקו האנכי, לציר של הגוף שמחבר בין השמים והארץ.
גם במילה "סגולה" אנחנו רואים את האנכיות (וכן את הסימנית של "לב" למטה מצד ימין):
אני רוצה לחבר את ההתכווננות הזאת מהלב ואת חשיבות הזקיפות אל כיוונון הגוף באמצעות דוגמא מאמנות הקשת:
בסרט הדוקומנטרי "One Shot, One Life" על אמנות הקליעה בחץ וקשת מסביר אחד המאסטרים איך השופטים קובעים את איכות הביצוע: גם אם פגעת עם 2 החיצים במטרה, לא בהכרח אתה עובר את המבחן ועולה לשלב גבוה יותר, אלא זה עניין של הלב – הם בודקים אם התנועות מחוברות ללב. העיקר הוא האם הבעת כנות. כלומר, כל העבודה עם הגוף בהתכוונות לדייק, מתיחת הקשת והחץ ע"י הידיים, התנוחה המאוד מסוימת של הרגליים והגוף, הנשימות – כל אלו באים מהלב.
גם בהיבט הפיזי התנועה באה מהמרכז – אחת המתאמנות בסרט מציינת את החשיבות של להתמקד בקו המרכזי ולא בגפיים; מה שרואים חיצונית זה את תנועת הידיים ותנוחת הרגליים, אבל התכווננות המתאמן היא בקו המרכזי.
דגש נוסף על מרכז הגוף נאמר במשפט "השחרור (של החץ) נעשה מהטאן טיין" – הטאן טיין נמצא בבטן התחתונה וזהו המרכז האנרגטי של הגוף לפי החשיבה הסינית. כלומר, זו לא היד שמשחררת את החץ, אלא משהו פנימי.
מכאן אפשר להבין מדוע הנושא של כיוון, כוונה והתכווננות כ"כ נוכח בתרגול הצ'י קונג:
פרופ' ג'יאו גו רוי כותב בספרו "טיפוח הבריאות דרך צ'י קונג" שאימון צ'י קונג מתחיל בהתכוונות, והצלחת האימון תלויה ביכולת שלנו למקד אותה ולתת לה כיוון – כך היא הופכת לכוח שיכול להשפיע על תהליכים פיזיולוגיים שמתרחשים בגופנו. הוא מביא משפט של מתרגלי צ'י קונג:
"אם הגענו ללב – אז אפשר להגיע לכוונה,
אם הגענו לכוונה – אז אפשר להגיע לצ'י,
אם הגענו לצ'י – אז אפשר להגיע לעוצמה".
גם ההתמקדות בקו המרכזי מאוד מרכזית בצ'י קונג –
לאורך כל התרגול תשומת הלב שלנו ממוקדת בטאן טיין ובציר המרכזי של הגוף.
בעבודת התכווננות עדינה אנחנו פותחות ומאריכות את עמוד השדרה בו זמנית ל-2 הכיוונים: כלפי הארץ למטה וכלפי השמים. מתוך הציר הפנימי הזה יוצאות התנועות – מה שנותן להן את העוצמה שלהן (אני זוכרת היטיב איך המאסטר הסיני, אליו נסעתי להתאמן בצ'י קונג, העיף אותי ממקומי כמה מטרים אחורה בתנועת יד – לא כוח ידו העיף אותי, אלא הכוונה והעוצמה שנבעה מהטאן טיין שלו).
מעבר לכך הארכה זאת של עמוד השדרה מגמישה את החוליות, שומרת על המרווחים ביניהן ומאפשרת זרימה טובה יותר במערכת העצבים המרכזית אל המוח. כשהגב נינוח ועמוד השדרה פתוח לאורכו, התחושה בראש הרבה יותר קלילה וקל לנו יותר להיכנס לרוגע.
בסרטון זה תראי דרך אחת לכוונן את העורף ולהרפות אותו באופן שמאריך את עמוד השדרה ומקל מאוד על עומס בחגורת הכתפיים. כדי לראות את הסרטון ואת סוף הפוסט גללי פה כלפי מטה
מברכת אתכן בשנה טובה,
ושתצליחו ללכת בכיוון שנכון לכן ולהגשים את דרככן בו.
ואם מסקרן אתכן להכיר את הצ'י קונג נשים, אתן מוזמנות לשיעור ניסיון באחד הימים הבאים:
בירושלים: יום שני 18:00-19:00 בקטמונים
יום רביעי 08:00-09:00 בעמק הצבאים
בתל אביב: יום שישי 08:30-09:45 ליד שפך הירקון לים
ברמת רזיאל: יום חמישי 20:00-21:00
יום שני: 08:00-09:00
נא להתקשר ולתאם מראש בטלפון: 0523-780-870
באהבה,
שינה
ביבליוגפיה:
אליזבט רושה דה לה וולה – סדנאות בפילוסופיה סינית;
פרופ' ג'יאו גו רוי: "טיפוח הבריאות דרך צ'י קונג", הוצאת גל, 1999.
תודה לרותם רקובסקי