מתוך ההתבוננות של הסינים ביקום ובשינויים שחלים בטבע הם הבחינו במאפיינים אנרגטיים שמשותפים לחודש מסויים, שעות מסויימות ביממה, וכיוון במרחב (לדוגמא: חודש אפריל (זמן האביב), שעות 07:00-09:00 בבוקר וכיוון המזרח – שבכולם תנועת האנרגיה היא כלפי חוץ, או בשפה הסינית: היאנג יוצא החוצה ומתפשט). הם גם הקישו שבהיותנו חלק מהיקום, בגופנו מתרחשים אותם התהליכים שקורים בטבע, וכך מצאו את המאפיינים האנרגטיים האלה גם באיברים השונים.
למאפיינים האלה הם קראו באופן סמלי בשמות של חיות. יש מחזוריות של 12 שנים עם שמות של 12 חיות.
הם תיארו גם השפעות קוסמיות נוספות שקשורות במערכות הכוכבים וקראו להן בשמות של 5 אנרגיות: עץ, אש, אדמה, מתכת ומים.
2 התמונות הבאות מבטאות במידה רבה את האנרגיות שמשפיעות עלינו בשנת 2017, שהיא לפי התרבות הסינית שנת תרנגול-אש (לאורך מחזוריות של שישים שנה, בכל 12 שנים יש שנת תרנגול בעלת אופי שונה לפי 5 האנרגיות: תרנגול-עץ, תרנגול-אש, תרנגול-אדמה, תרנגול-מתכת ותרנגול-מים):
מתכת שסוגרת את העץ
זהב מקרין אור – סימל בסין העתיקה את אנרגיית האש
האש
האש מסמלת את התודעה וברמה הפיזית בגופנו – את הלב. בטרמינולוגיה הסינית הלב מבטא בנוסף לאיבר הפיזי גם את כל תפקודי התודעה ומאכסן את הנפש. האש היא ההכרה, שמהותה היא היכולת לתפוש את הדברים כפי שהם מתוך נוכחות תודעתית מלאה, והיא גם שמחת החיים שלנו.
התרנגול
ברצף 12 החודשים התרנגול נמצא בחודש ספטמבר, כשהסתיו בשיא ביטויו (בזמן זה חל יום השוויון של אורך היום והלילה); ברצף היממה מיקום התרנגול הוא בשעות 17:00-19:00; וכיוונו במרחב הוא המערב – כיוון השקיעה. אם נדמיין לעצמנו את המאפיינים של הסתיו, שעות אחה"צ והכיוון מערב נראה שמשותפת להם ירידת החום וההתקררות, או בשפה הסמלית: אנרגיית היאנג נאספת ושבה אל האדמה. תהליך אנרגטי זה שייך לאנרגיית המתכת.
כניסת היאנג פנימה מתבטאת גם ברמה הרוחנית, בה מתואר השלב של התרנגול ברצף במילה גואן = התבוננות: התבוננות עמוקה פנימית שמשמעותה להיות מודע. ב"ספר התמורות" גואן מתואר כשקט מקודש שמתקיים בטקס הקרבת קורבנות בפרק הזמן שבין ההיטהרות שפותחת את הטקס להקרבה עצמה. יפה לראות איך התיאור הזה, שמגיע מהעולם הסיני העתיק, מזכיר מאוד התייחסות מקבילה ביהדות בהקשר להכנות הכהן הגדול לכניסה לקודש הקודשים בבית המקדש. ההתבוננות הזאת דומה למדיטציה: יצירת שקט פנימי שמאפשר ערות ורגישות לרבדים העמוקים ביותר של הנשמה והאישיות שלנו, קבלתם והתמסרות לשינוי הפנימי שמתפתח מתוך כך.
ברמת האיברים בגוף האדם התרנגול מייצג את הכליות, שבטרמינולוגיה הסינית מבטאות בנוסף לאיבר הפיזי גם את אכסון אנרגיית החיים המקורית איתה אנו נולדים (בשפה מערבית אפשר לחשוב על הד.נ.א שקיים בביצית ובזרע).
תסתכלו על התמונה הזאת שמגלמת את איכות אנרגיית העץ: התנועה שלה היא כלפי חוץ, יציאת היאנג החוצה, כמו שהבאתי בדוגמא למעלה של עונת האביב (למשל, יציאת הנבטים מהאדמה והתעוררות הצמחיה אחרי החורף); שעות הבוקר (יוצאים לעבודה ולפעילות של היום); וכיוון המזרח (זריחת השמש והתגברות החום):
עכשיו נתבונן שוב בתמונת החבית למעלה ונראה מה עושה המתכת לעץ – היא מרסנת ומגבילה אותו. זה מה שקורה השנה, בשנת התרנגול-אש: אנרגיית העץ חלשה יחסית, ואנרגיית המתכת חזקה מאוד. השפעת המתכת ניכרת במיוחד בחצי הראשון של השנה, אך היא מלווה את השנה כולה.
מה המשמעות של ריסון זה של העץ ע"י המתכת?
שיהיה קושי בהיוולדות היאנג וביכולת של היאנג לצאת ולהיפתח. אנשים מוחצנים שהיאנג שלהם לא מרוסן, שנה זו עשויה להיטיב עמם ולהוביל אותם להתבוננות פנימית שעשויה ליצור תהליכים נפלאים. מצד שני לאנשים חסרי יאנג (ברמה היומיומית, לדוגמא, כאלה שסובלים מאוד מקור) זו לא הולכת להיות שנה הכי קלה.
הפוטנציאל החיובי של אנרגיית מתכת חזקה יכול להביא לבהירות וחדות רבה בהתבוננות פנימית, התגברות האינטואיציה ואפשרות להתמרה רגשית משמעותית. זו הזדמנות לפגוש את הקול הפנימי והמצפון שלנו, שמזכיר לנו מי אנחנו באמת מתחת לכל המסכות בזכותן אנו חשים בטוחים.
כהשפעה שלילית אנחנו עשויים לראות תקיעויות פיזיות ורגשיות: אנרגיית העץ היא בין השאר העיבוד הפסיכולוגי של חוויות היום-יום שלנו ופרוק המתחים שמצטברים בתוכנו. עץ שתקוע בגלל המתכת יכול לגרום לבעיות במערכת העיכול (תסמונת מעי רגיז, לדוגמא) או במערכות אחרות בגוף, ליתר נוקשות ואף לדיכאון כתוצאה מקושי של האש לבוא לידי ביטוי עקב הריסון העודף של המתכת. הלב יכול להיות אסוף בצורה הרמונית או, מנגד, סגור ומוחזק בצורה פתולוגית.
&כמו כן, תהיה התגברות של יובש השנה כחלק מאנרגיית המתכת.
יחד עם הנוכחות החזקה של איכויות המתכת השנה קיימת, כפי שציינתי למעלה, גם אנרגיית האש שתאזן אותה מעט. מתחילת המחצית השניה של השנה הסינית תתגבר האנרגיה של החום, ותוכל לרכך את הנוקשות ולאפשר יותר תנועה. עם זאת, כאשר הסתיו יכנס, המתכת תשוב ותתגבר. כך שאופי השנה הנוכחית תלוי בעיקר בקיום איזון (שאינו קל) בין 2 הגורמים: המתכת והאש.
הזכרתי קודם את 2 האיברים: הלב והכליות – יש לציין שבפילוסופיה הסינית אנרגיית הלב ואנרגיית הכליות מהוות יחד ציר פנימי ועמוק של חיינו (מעניין בהקשר זה הביטוי היהודי שקושר את השניים: "בוחן כליות ולב"). הקיום של שתיהן השנה מאפשר לנו לחבר את הציר הזה למשהו נגיש שעשוי להוליד שינויים רבים בתקשורת הפנימית והחיצונית: אנשים שנוטים באופן מוגזם לרצות אחרים עשויים להבין טוב יותר את המרכז שלהם ולנהוג בהתאם למה שנכון להם עצמם. חוסר ערך עצמי עשוי להתחלף בתחושת ערך עצמי ברורה שנובעת ממהות פנימית. ניסיון להתמלא מבחוץ (באמצעות רכישות של דברים פיזיים או ציפייה לאישור של החברה) עשוי להתחלף בהתמלאות מבפנים הקשורה ללקיחת אחריות מלאה. חישוב אינסופי של תוצאות עתידיות עשוי להתחלף בפעולה שנובעת מתוך ההכרה בדבר הנכון. ההתחברות של אדם למקום פנימי ועמוק בתוכו (במקום לחיות על פי התכתיבים והציפיות של החברה) מאפשרת לו לקבל את החולשות והמגרעות שלו ולוותר על מגננות שהוא פיתח. כך הוא יחיה לפי האמת הפנימית שלו.
טיפוס התרנגול
מתוך כל המאפיינים האנרגטיים של שנת התרנגול-אש נגזרים המאפיינים של טיפוס התרנגול. מילות המפתח להבנתו הן: תנועה ברורה פנימה, נגיעה בעומק, וגם הקרנה/ הבלטה החוצה (אפשר להבין זאת אם מסתכלים על הדימוי שהיה לאנרגיית האש בעת העתיקה: הסימנית הסינית הראתה מטיל זהב – מתכת אצילה ויקרת ערך שאיכותה בוהקת ומקרינה אור וברק ייחודי. אפשר לדמות אותה גם ליהלום מרוכז ונוקשה ש'מקרין' אור. בתקופות מאוחרות יותר השתמשו בסימנית שמתארת את עוקץ הדבורה – המשמעות היא חדירה ממוקדת, חמה ושורפת).
זהו טיפוס בעל חזות מאוד דומיננטית ובולטת. הוא מושך תשומת לב, עושה רושם אלגנטי, צבעוני ושונה. הוא גם מאוד מודע למראהו ונהנה למשוך אחריו מבטים (אך אינו מודה בכך). יש לו שאיפה לשלמות ולכן, למרות שמקפיד מאוד על הופעתו החיצונית, פעמים רבות אינו מרוצה ממנה לחלוטין.
ברוב המקרים הוא משרה רושם של מלאות וביטחון עצמי. ההקרנה כלפי חוץ באה לידי ביטוי גם בהתנהלותו החברתית – הוא יודע להתערבב בחברה, להתיידד ולהקסים, ניחן בחוש הומור, משדר נוחות וקלילות ומתקבל בברכה ולבביות על-ידי הסביבה. בנוסף, הוא דעתן שאינו חושש לבטא את דעתו ביושר וכנות, שלעיתים נתפשות כחוסר טקט (למעשה הוא אינו מנסה לפגוע, אלא מאמין בכל מאודו שחשוב שהאדם שמולו יפגוש באמת). כבר בילדותו הוא יעיר על טעויות שהוא מזהה בהתנהלות סביבו, זוהי נטייתו הטבעית.
איכות המתכת מקנה לו יושר שמהול בנוקשות. הוא מוסרי מאוד, חרוץ ונאמן. תכונות שמשרתות אותו היטב במגוון מישורים בחיים (חברות, משפחה ובית, עבודה וקריירה ועוד). יש לו כושר ויכולת לדבוק במטרה בה הוא מאמין בעקשנות והתמדה ובשעת מצוקה הוא מגלה בהתמודדותו אומץ רב (התרנגול נחשב לאמיץ ביותר מבין שתים-עשרה החיות).
הצד השלילי של היבט ההבלטה יכול לבוא לידי-ביטוי כעיסוק מופרז בעצמו, שחצנות והתרברבות, הבעה נוקשה וחדה כלפי הזולת, חוסר סבלנות לגבי חולשות של אחרים וביטויים מגוונים של גישה ביקורתית.
כיוון שהוא בעל חוש ביקורתי מפותח ששואף לדיוק, ליטוש ומושלמות, ההיבט של ההתבוננות הפנימית מבליט אצלו תחושת פגיעות, חוסר ביטחון ופחד. לכן, מבחינה פנימית, התרנגול רגיש מאוד ומגונן בחירוף נפש על פנימיותו. לא פעם הוא מדחיק אותה אפילו מפני עצמו, מעצם החשש להרגיש פגיע. זה הטיפוס שיסתיר את הרגש ויעמיד פני חזק (גם כדי להרשים את החוץ אבל בעיקר כדי לשכנע את עצמו בכך) והוא עשוי להפגין חוסר רגישות כדי להסוות פחד עמוק.
לסיכום, זו שנה די מאתגרת. בגלל המאפיינים הללו של שנת תרנגול-אש, כדאי לשמור על חום, על חמלה ואמפתיה כל אחד לעצמו ולסביבתו, על תנועה ועל התבוננות פנימית שמובילה להתעוררות והתפתחות. לאור מה שקורה בארץ ובעולם עם הדגשת השוני, ניתן לומר כי זו שנה מאתגרת גם מבחינת ההתייחסות לזולת – להעדיף את המקשר והדומה על פני המפריד.
הפוסט מבוסס על מאמריהם של מיכאל ליטבק – https://www.facebook.com/michael.litvak.10?fref=ufi
ואיל מצרי-דורון – https://www.facebook.com/aeyal.matsri