מה הקשר בין כלב, דופק, וחוויות לא פתורות?

68866268 - french bulldog, black and white engrave. christmas hat.

בכל מחזוריות של חיי אדם, של עונות השנה ושל שעות היממה (ולפי הגישה הסינית יש גם מחזוריות של שנים) יש תהליך של לידה/התחלה; התפתחות/יציאה לפעילות; שלב של בגרות/הבשלה/שיא; התכנסות פנימה/איסוף/שקיעה; והיטענות/מנוחה ואגירת כוחות לקראת התחלה של מחזור חדש.

אני אסביר את אופי השנה הנוכחית בהתאם למקומה בתוך מחזוריות של 10 שנים (על פי התנועות השמיימיות, שנקראות בטרמינולוגיה הסינית "גזעים") וכן בהתאם למקומה במחזוריות של 12 שלבים (כפי שמתבטאת בטבע סביבנו, ושנקראת בטרמינולוגיה הסינית "ענפים").

הרפואה הסינית מבוססת על התבוננות עמוקה בתופעות היקום והבנה שהגוף שלנו פועל על פי אותם החוקים כמו היקום. הם הבינו שלמחזוריות זאת יש השלכות על בריאותנו, ובשלב מסוים בהיסטוריה חיברו בין האספקטים הרפואיים של ההשתנות הזאת ובין נקודת מבט אסטרולוגית. את השינויים לאורך המחזוריות הם תיארו בצורות סימבוליות שונות, שאחת מהן היא איפיון השנים השונות בשמות של חיות. למרות ששמות החיות נותנים תחושה שאלו אגדות עם, חשוב לזכור שמדובר בחוקי טבע שמנהלים את עולמנו ואת חיינו.

שנת 2018 נקראת שנת הכלב.

במחזוריות הגזעים של 10 שנים:
בתוך רצף של 10 שנים שנת 2018 היא הגזע החמישי, Wu, שיחד עם הגזע השישי מהווים את המרכז, האמצע. 4 הגזעים שקדמו ל-Wu מתארים התפתחות של החיים מלידה ועד להגעה לשיא (השלב היאנגי של המחזוריות). השלב החמישי הוא התוצאה, מקום בו קיים שפע רב שניתן לאסוף. הסימנית של :Wu  戊 מציגה את יד ימין שאוחזת במגל / מכשיר לחיתוך, ובאה לתאר את ההכנה לאיסוף היבול שהבשיל, את הקציר. הסימנית הסינית מבטאת רעיון של אדם שעומד בשדה מלא ומשגשג ולפניו עבודה רבה. המסר שמגיע עם גזע זה הוא לפעול ולהשתמש בשפע, ומתוך כך להתפתח. יש כאן פוטנציאל אמיתי וחשוב להשתמש בו. זה המקום בו ההתפתחות נעצרה והדברים הגיעו לשיא. מה שנאסף כאן יזין את השלבים הבאים.

מהשלב הזה במחזוריות, לאחר השיא, מתחילה התכנסות היאנג פנימה (כמו בסתיו ואחר-הצהרים, ולכן מופיעה בסימנית הסינית יד ימין, שמייצגת את הכיוון מערב – כיוון השקיעה).

דבר נוסף שמאפיין את גזע Wu הוא אש חזקה. ככלל האש נחוצה לכל תהליכי החיים, ופה היא נמצאת כשיא של התפתחות היאנג. משלב זה המחזוריות תתבטא בהתחזקות היין.
כיוון שהשנה יש אנרגיה חזקה של אש, יכלו להיות לכך השלכות על בריאותנו (כגון קוצר נשימה, שיעול, גרון יבש, דימומים ועוד). אבל ב 2018 קיים גורם אנרגטי נוסף – של קור, אשר מרסן את האש.
ההשלכות של זה שונות לגבי כל אחד ואחד בהתאם למבנה האנרגטי האישי שלו. לדוגמא, אנשים שמטבעם סובלים מחום, מאוד מוחצנים ונוטים להתיש את עצמם בעשיה אינסופית, יכולים ליהנות השנה מהצ'י שמתכנס פנימה לקראת שלב של הזנה והטענה (הצ'י של קור קשור באופן טבעי לחורף, שבו היאנג במצב אגירה ומטעין עצמו לקראת האביב וההתחדשות).

במחזוריות של 12 הענפים:
שנת 2018 היא הענף ה 11 – בסוף הסתיו ובמעבר מהסתיו אל החורף – שמתאפיין בהתגברות הקור והשקט. אפשר לראות אותו גם במחזור היממה, שזהו פרק הזמן שבין  19:00-21:00 – השלב שבו היאנג (החום, הפעילות) הולך ופוחת, והחיים מתכנסים פנימה. זהו תהליך טבעי, שמוכתב ע"י חוקי הטבע, של התעצמות יין (אנרגיית הקור) ונסיגת יאנג.

סימנית הענף XU – 戌 מתארת כלי מתכתי לחיתוך ועיבוד. מעניין הדמיון לסימניה של הגזע Wu. זהו זמן של הכנות אחרונות לקראת החורף – מתוכן יש הבנה של טבע החיים, ושגם נפש האדם עוברת תהליכים דומים. הסימנית נושאת סימבוליקה של ליטוש, הרחקת המיותר שאינו משרת אותנו עוד, וכן חשיפה והשארה של מה שהינו בעל ערך אמיתי שנאסף עד כה. בספר התמורות הסיני המסר לגבי השלב הזה הוא לקבל את היין ולהתמסר למה שמגיע. מה הכוונה? מדובר פה בהיבט שנמצא בכולנו בתוך המערך הרגשי שלנו וקשור באופן ישיר לקשיים, חוויות ותגובות רגשיות שכל בני האדם חווים באופן יומי. בהקסגרמה (תיאור גרפי של יחסי היין ויאנג בשלבים השונים) שבספר התמורות מתואר שלב זה כקילוף, השלה, נשירה, וגם כפיצול, ביקוע וכדעיכה. המשמעות היא לקבל את מה שנמצא בתוכנו (ביין), לעיתים מודחק, כואב, ולהתמסר לו ולרגש שהוא מעורר על מנת להשלים חוויה לא פתורה ולעבור התמרה, מתוכה ניתן להתפתח ו"להיוולד מחדש". לכן זהו זמן התכווננות פנימה והקשבה לקול ולפצע הפנימי.
ה"קילוף" שבתיאור ההקסגרמה מזכיר שהתהליך הזה כרוך בהשלת המטען הרגשי של זיכרונות טראומטיים ובכאב. יש בו אקט של חשיפת החבוי והרס לשם התחדשות.
כחלק מסגירת מעגל יש חשיבות להרחקת הישן שאינו נחוץ, לפרידה ממה שהורגלנו אליו דרך ליטוש, עיבוד ו"הרס" שמפנה מקום למשהו חדש. זהו סוג של היטהרות. הקילוף וההשתחררות ממטענים רגשיים מעיקים מפנים מקום לחופש וליכולת התחדשות. אנו יודעים שבחיים יש תקופות של דעיכה, ואחריהן באים השינוי והצמיחה מחדש. ספר התמורות מייעץ בתקופות כאלה לאגור את הכוחות (היאנג שמתכנס פנימה נטען במהלך החורף לקראת האביב).
מי שהתנסה בדיקור יודע, שהמטפל עושה אבחנה של רפואה סינית בין השאר ע"י בדיקת דפקים שונים באמצעות מגע בכלי דם שבמפרקי כפות הידיים. לכל איבר בגוף יש ייצוג של דופק, וכך אנחנו מקבלים תמונה של המצב האנרגטי בגוף: אלו אנרגיות חזקות/חלשות/תקועות וכו'. מאוד מעניין לראות שדרך בדיקת הדפקים אפשר להרגיש את קיומם של זכרונות טראומטיים או מטענים רגשיים בדופק שקשור לצ'י של ענף מס' 11 ונקרא "בעל הלב".
איך החיבור לענף מס' 11?
כבר ציינו שבגוף ובנפש האדם קיימים אותם תהליכים כמו ביקום ועל פני האדמה. לדוגמא, האנרגיה שקשורה בבוקר, באביב, בלידה – שיש לה כוח פריצה החוצה ונמצאת בתחילת תהליכים, והיא הענף הראשון בין 12 הענפים – חזקה אצל אנשים שהם יזמים; בין הרגשות היא מתבטאת בכעס, שגם הוא יכול להתפרץ החוצה ולהתבטא בצעקות ובפנים אדומות (יאנג שעולה לראש); בין האיברים, הכבד וכיס המרה שייכים לצ'י הזה.
באופן דומה אנחנו מרגישים פעמים רבות בדופק "בעל הלב" תחושה שמבטאת כאבים מודחקים ורגשות לא פתורים. התהליך של חיבור למקומות חבויים אלה כדי להשתחרר מהם, להשיל אותם או "לקלף", בשפה של ספר התמורות, אינו פשוט. פעמים רבות ההכרה בקיומם וההבנה שחשוב להתחבר אליהם ולהתמיר אותם אינן מספיקות "לעשות את העבודה". אני מאוד מאמינה בעבודה דרך הגוף, ובאופן אישי מרגישה שלצ'י קונג יש יכולת חזקה לפתוח חסימות בגוף. רק לאחרונה הסתיים מחקר בו הוכיחה נורית גפני שתרגול קבוצתי של צ'י קונג עזר מאוד לאנשים שחוו אובדן ושכול טראומטי במשפחה. בתהליכי אובדן טראומטי יש השפעה על הגוף-נפש, והאדם נשאר ללא יכולת עיבוד של האובדן הטראומטי. תוצאות המחקר תמכו בתיאוריות שמדברות על הצורך להשתמש בגוף בתרפיה למצבי טראומה, מתוך הבנה שתהליכים קוגניטיביים בלבד אינם מאפשרים את עיבוד החוויה הגופנית. בסוף תקופת המחקר (12 שבועות של תרגול צ'י קונג) הוכח שהצ'י קונג הביא לשינויים פיזיים, מנטליים ורגשיים אצל האנשים שחוו אובדן טראומטי. מבחינת הקשר לדיון בשנת הכלב מעניינת הקביעה שהצ'י קונג אפשר להתחבר עם רגשות ותחושות שעלו מהגוף, ולבוא במגע עם הטראומה, לשאת ולעבד אותה, וללמוד לחיות איתה.

אנחנו רואים שגם במחזוריות הגזעים וגם במחזוריות הענפים השנה מדובר על מעבר מהחוץ פנימה ואפשרות להתמרה פנימית משמעותית. ישנה אכוונה לעבודה פנימית רבה. אפשר לומר שדופק "בעל הלב" עושה חיבור ישיר בין התפישה הסינית של האנרגיות של השנה ובין הגוף והחוויות של כל אחד מאיתנו.

סמבוליות הכלב
הכלב מסמל את מוטיב הקשר אל היין ולעולם הפנימי, ונמצא באינספור תרבויות ומיתולוגיות של העולם העתיק. בכולן הוא מתקשר לעולם המתים, מעבר אל הנסתר והחבוי, כמו גם לתפקיד של בן לוויה נאמן ולשמירה על אוצרות חבויים. הוא מסמל את השער לרבדים נסתרים של הנשמה.

מאחלת לכולכן שתיהנו מהשפע והיבול שבא בעקבות השנים הקודמות, שתצליחו לקלף מעליכן כל מה שמיותר ומעיק, ותאגרו כוחות לקראת צמיחה מחודשת.

לסיום, השיר "קרן שמש מאוחרת" שנותן, לדעתי, את האוירה המתאימה:

קרן שמש מאוחרת – מילים ולחן: שלום חנוך

בסוף היום התיישבתי לי על אבן
זה זמן שמבקש לשקוע ולחלום
וכל אותם דברים שאת אוהבת
היו כבר אהובים עלי בסוף היום

קרן שמש מאוחרת
בשערך יפה שלי
את קרובה הערב
את כל כך מוכרת לי
קרן שמש מאוחרת
לא נזקקת למילים

בסוף היום אבדו לי עקבותייך
לא מוצא אותך מאז בשום מקום
זה לא מרגיש בסדר בלעדייך
וזה תמיד ברור יותר בסוף היום

 

באהבה,
שינה
0523-780-870

מוזמנות להגיב פה למטה ב"להשאיר תגובה"

שיעורי צ'י קונג מתקיימים:
בירושלים – ימי שני ב 18:00-19:00 ובימי רביעי 08:15-09:15
ברמת רזיאל – ימי שני 08:30-09:30 ובימי חמישי 19:00-20:00
בתל אביב – ימי שישי 08:30-10:00

ימי קליניקה:
בירושלים – שני ורביעי
ברמת רזיאל – שאר ימות השבוע

 

תודות:
לאיל מצרי דורון: https://www.facebook.com/aeyal.matsri
למיכאל ליטבק:https://www.facebook.com/michael.litvak.10?hc_ref=ART7V90zJcwFWTRgOkATN2Ailrp8OtKvLZg7QGbaUFaRyJt5BQHdc8_BvZ-hjHejfH
לנורית גפני:  https://www.facebook.com/הקליניקה-דר-נורית-גפני-פסיכותרפיה-הבעה-ויצירה-התמחות-בטראומה-ואובדן-170862040219452

פוסט זה פורסם בקטגוריה Uncategorized, עם התגים , , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

2 תגובות על מה הקשר בין כלב, דופק, וחוויות לא פתורות?

  1. חני- אנט קפון הגיב:

    שינה היקרה, תודה רבה לך על המידע המעניין והמרגש. אמן.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s